НОВИНИ

НОВИНИ

Специализираният общински приватизационен фонд ще финансира 2,3 млн. лв. за обновяване на училища и детски градини в 16 района на София

Ремонти за над 2,3 млн. лева ще се извършат в училища и детски градини от 16 столични района през 2021-а година и всички те ще бъдат реализирани до края на годината. Финансирането е със средства от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Това става ясно от внесения доклад в СОС за ремонтни дейности на обекти от инфраструктурата на образованието през 2021 г., който беше приет днес с единодушие на заседанието на комисията по финанси.

Обектите от образователната инфраструктура са в повече от половината райони, като в Красно село например са три. В Младост и още няколко районни общини има повече от едно училище или градина. Според исканията на СОПФ районните кметове са направили списък, с всички обекти от образователната структура, които трябва да бъдат обновени и ремонтирани.

Само за ДГ 162 "Вихрогонче" в Красно село се необходими 106 900 лв. за конструктивно укрепване на новата сграда и изграждане на нова дворна дъждовна канализация с дължина 80 м. Още 167 000 лв. ще бъдат насочени към район Оборище за вътрешни ремонти на сградата на 151-а детска градина "Леда Милева".  94 000 лв. са предвидени за район Изгрев, където ще се ремонтира покрива на ДГ 133 "Зорница". В ДГ 19 "Света София", район Лозенец ще се подменя покрива за 60 200 лв.

Ремонтни дейности за подобряване на средата за децата в столичните училища и градини ще се направят и в район Витоша в 64 ОУ "Цар Симеон Велики" – ремонт на класни стаи, в ДГ 46 "Жива вода" – ремонт на покрив и корпус, както и подмяна на водно-отводнителна инсталация в ДГ 112 "Детски мир". В район Люлин ще се обновят класните стаи, коридорите и ел. таблото в 27 СУ "Георги Караславов". Най-голям ремонт е необходимо да се направи в 75 ОУ "Тодор Каблешков" в Красна поляна. Там ще се подмени носещата дървена конструкция на покрива, както и ремонт на покрива на основната сграда. Две детски градини ще се ремонтират в район Нови Искър. В ДГ 132 в село Чепинци ще се ремонтира покрива, а в 102 ДГ, филиал в кв. Гниляне, очакват основен ремонт на покрива. Сред обектите, одобрени за финансиране със средства от СОПФ, са читалище "Просвета 1929" в с. долни Пасарел, район Панчарево и 150 ОУ "Васил Левски" в кв. Челопечене, район Кремиковци.

Всички строителни дейности ще се извършват след провеждане на процедура, от районните общини, по ЗОП за избор на изпълнител.

„Фондът ще продължава да финансира образователната инфраструктура във всички райони на София без да ги дели, защото образованието е приоритет на Столична община и финансирането от СОПФ е в изпълнение на последователната политика на „Московска 33“ за поетапно обновяване на сградите на столичните училища и детски градини.", коментира председателят на СУСОПФ и зам.-председател на комисия по финанси Стефан Марков.